lettergroot vergrotenlettergroot verkleinen

Het gelaat van Saint-Maxime


Toen ik terug kwam van vakantie zat in mijn mail een briefje van Tom Hazenberg. Tijdens zijn verblijf aan het Lac du Verdon las hij in de Var-Matin over een spectaculaire archeologische ontdekking uit de ijzertijd. Op 17 april 2011 kwam een  wandelaar  in de heuvels bij Sainte-Maxime oog in oog te staan met een gezicht met een lege blik in de ogen. Dit gezicht was in een platte steen gegraveerd. Hij waarschuwde de locale amateur-archeoloog, die op zijn beurt professionals uit Nice en Aix-en-Provence van de ontdekking op de hoogte stelde.

De gravure dateert uit de 6de eeuw vóór Christus en is gemaakt door de Keltische stam genaamd de “Salyens”. Er staat een hoofd met “lege blik” op, die wijst op het gebruik om bij oorlogvoering de hoofden van tegenstanders te verzamelen. De Franse onderzoekers denken dat de gegraveerde gezichten wijzen op de aanwezigheid van een heiligdom in de omgeving.

En wat is nu het verband met Bijsterhuizen? Niet direct, maar zowel in Frankrijk als in Bijsterhuizen zijn er nieuwe ontdekkingen op het gebied van ijzertijdsamenlevingen gaande. In Frankrijk gaat het om spectaculaire stenen, heiligdom en oorlogvoering, in Bijsterhuizen om een ‘gewone’ nederzetting. Maar nieuwe vondsten uit de vroege ijzertijd op Bijsterhuizen bevestigen het vermoeden dat hier mensen woonden in dezelfde periode als het wagengraf van Wijchen werd opgericht: een spectaculaire begraving van een persoon die met een complete houten wagen met bronzen asdoppen in een grote heuvel werd bijgezet. Dat graf werd meer dan een eeuw geleden gevonden. Nu graven we op Bijsterhuizen wellicht de nederzetting op van een van de mensen die aanwezig was bij die begraving. Zowel in Frankrijk als op Bijsterhuizen geldt dat ‘kleine’ ontdekkingen bijdragen aan het ‘grote’ verhaal.

bericht: Var-Matin van dinsdag 26 juli 2011, pag. 44