lettergroot vergrotenlettergroot verkleinen

Bijlen van BijsterhuizenAlweer een ijzertijd ontdekking in het nieuws. Bij Uden is een begraving gevonden met rijke bijgiften, die enkele dagen geleden werd gepresenteerd en zelfs het NOS-nieuws haalde (13 september). Het zou best kunnen dat de camera’s alleen komen als je een mooie naam hebt bedacht. Er rijmt natuurlijk niks leuks op Uden, dus ze hebben het over een andere boeg gegooid: de Vorst van de Maashorst.

Even denken wat een pakkende titel zou zijn voor een mooie ontdekking in Wijchen-Bijsterhuizen. Het Wijf van Wijchen? Mm, iets te negatief misschien. Bijlen van Bijsterhuizen? Best goed, maar een bijl is nog geen Belangrijk Persoon natuurlijk. Nou hebben we die ook nog niet gevonden, maar dat komt vast in orde. Topvondsten komen meestal op de laatste dag van de opgraving, hoor je vaak. En dan moet je een pakkende titel klaar hebben natuurlijk. Eens denken…Rijkdom in Rivierenland? Mmm, toch moeilijk, nu we nog niet eens echte rijkdom  hebben gevonden.

Maar ja, wat is rijk dan precies? Goud en zilver is bij ons niet gevonden. Maar een vuurstenen bijl is natuurlijk ook een waardevol bezit, in de bronstijd. En vuursteen, daar hebben we veel van. Bovendien is het in samenhang met versierd aardewerk in kuilenclusters gevonden. Deels bij huisplattegronden, maar ook bij een ven met waterkuilen. Archeologisch gezien is dat zeker rijk te noemen! Misschien zijn de titels ‘Bijlen van Bijsterhuizen’ en ‘Rijkdom in Rivierenland’ toch wel van toepassing. Op zaterdag 22 oktober is er weer een open dag. Eens kijken of deze slogans goed genoeg zijn om ook dan weer de aandacht te trekken.