lettergroot vergrotenlettergroot verkleinen

BINNENKORT: Tentoonstelling in Kasteel Museum Wijchen


Vanaf 27 april tot en met 8 juli is de tentoonstelling Verbijsterend zout: Handel in prehistorisch Bijsterhuizen (1.000-500 v.Chr) met artistieke interpretatie van Hanna Grobbe te bezichtigen in het Kasteel Museum Wijchen.

De tentoonstelling biedt het verhaal van de rol van zout in de regionale handel, kostbare objecten die geofferd worden, maar geeft ook een kijkje in het dagelijkse leven in de late Bronstijd en de vroege IJzertijd.

De periode van de late Bronstijd (1.100 – 800 v.Chr.) tot en met de vroege IJzertijd (800 – 500 v.Chr.) was bijzonder: de bevolking groeide, mensen besloten in kleinere huizen te gaan wonen en ze begroeven hun doden in urnenvelden. Er ontstond een klein verschil tussen arm en rijk en sommigen konden zout uit het kustgebied verhandelen en daardoor kostbare bronzen voorwerpen aanschaffen. Dankzij het archeologisch onderzoek dat in Bijsterhuizen in 2011 is verricht, is het nu mogelijk om het leven in de regio Wijchen-Nijmegen van 2.500 jaar geleden te schetsen.