lettergroot vergrotenlettergroot verkleinen

Tentoonstelling Verbijsterend Zout: laatste maand!


Kom nog voor 8 juli naar Museum Kasteel Wijchen voor de tentoonstelling Verbijsterend Zout, Handel
in prehistorisch Bijsterhuizen (1000 – 500 v.Chr.). Waren er zouthandelaren in Bijsterhuizen in de
prehistorie? Hoe was het dagelijkse leven in de periode van het beroemde wagengraf?

 

 

 

 

 

 

De periode van de late bronstijd tot en met de vroege ijzertijd (1100 – 500 v.Chr.) was bijzonder: de bevolking groeide, mensen besloten in kleinere huizen te gaan wonen en ze begroeven hun doden in urnenvelden – uitgestrekte grafvelden met grote zichtbare grafheuvels. Er ontstonden verschillen tussen arm en rijk: sommigen konden zout uit het kustgebied verhandelen en daardoor kostbare bronzen voorwerpen aanschaffen. Dankzij het archeologisch onderzoek dat in Bijsterhuizen in 2011 is verricht, is het nu beter mogelijk om het leven in de regio Wijchen-Nijmegen van 2.500 jaar geleden te schetsen.

Omstreeks 650 v.Chr. werd een belangrijk man samen met een dure wagen gecremeerd en in een grafheuvel begraven. De bronzen onderdelen van de wagen  werden teruggevonden. Dit wagengraf van Wijchen is een van de beroemdste graven uit de prehistorie van Nederland. De originele resten van het graf zijn te  bezichtigen in Museum het Valkhof in Nijmegen. Museum Kasteel Wijchen bezit kopieën ervan. De vorst van het graf was misschien rijk geworden door de handel in zout. In Bijsterhuizen en op veel andere plekken in de omgeving zijn namelijk zogenaamde zoutgootjes gevonden, een verpakkingsmateriaal voor zout gemaakt van aardewerk.