lettergroot vergrotenlettergroot verkleinen

ijzertijd


Vanaf de ijzertijd werden voorwerpen van ijzer gemaakt. Omstreeks 1000 v.Chr. wonnen smeden in het Midden-Oosten al ijzer uit ijzererts. Maar het duurde nog wel 200 jaar voordat dit kunstje in Noordwest-Europa doordrong. IJzererts is veel minder schaars dan de grondstoffen koper en tin. Daarom werden veel bronzen producten vervangen door ijzer.

In de omgeving van Bijsterhuizen komen grafheuvels uit de vroege ijzertijd voor, waaronder het bijzondere wagengraf uit Wijchen. Een replica van de wagen uit dit graf is te zien in Museum Kasteel Wijchen, het origineel is in Museum het Valkhof in Nijmegen tentoongesteld. In de omgeving van de Valendries in Wijchen is ook een wijd uitgestrekt gebied met veel graven uit die periode bekend. Zulke grafvelden worden ‘urnenvelden’ genoemd. De Urnenveldweg in Wijchen heet dan ook niet voor niets zo. De aanwezigheid van rijke graven en gewonere graven betekent dat er een verschil was tussen arm en rijk en dat niet alle mensen een zelfde positie in de maatschappij hadden. In Wijchen zijn niet alleen resten van grafvelden uit de IJzertijd gevonden, maar ook resten van nederzettingen.

Archeologen verwachten in Bijsterhuizen een nederzetting uit de ijzertijd te vinden die ons meer vertelt over de samenleving.